2012. január 13., péntek

Házi zöldségkeverék receptje

Forrás: Barátnői belső infók. :)

"5 kg sárgarépa ( mifelénk murok :D), 1kg zeller, 1 kg kápia pirospaprika,
1 kg karalábé, 35 dkg zellerlevél és ugyanennyi petrezselyemzöld. Fontos,
hogy minden zöldség friss és ép legyen és nem kerülhet bele pl. hagyma,
mert az erjed! Jól megmossa, húsdarálón ledarálja és leméri a kapott
masszát. Minden kiló zöldséghez tesz egy negyed kg durva sót és jól
összekeveri. Az eredeti recept szerint járna bele két tasak tartósítószer
is, de száraz, hűvös helyen, jól lezárt üvegben anélkül is eláll. És ez a
lényeg! Anyu nem fémtetejű üvegben tartja, hanem celofánnal lekötve.
Ez nagyon nagy adag, kisebbel érdemes kipróbálni, hogy szeretitek-e. Nem
lesz olyan erőteljes íze, mint a vegetának. Egy kanálnyit szoktam a készülő
levesekbe tenni, ha lusta vagyok zöldséget pucolni, húsleveshez is ezt
használom.Húsos ételekhez, mártásokhoz is használom, oda kevesebb kell
belőle. Nagyon sós, óvatosan kell az ezzel készült ételt még sózni, ha
egyáltalán kell. Felbontás után én hűtőbe teszem, mert nagyon meleg a
kamránk."

Felkerült a kipróbálandók közé.
Ősszel mindig sajnálam a sok szép zöldség levelet is, de egyenként nem állok neki szárítgatni. Magyarul prücskölészni vele.

A formázáson majd alakítok, megtettem párszor, valamiért nem vette be. Ezzel nincs most időm .. prücskölészni. Tavasszal lehet bátrabban rakni majd a zellert, aminek a látványát is imádom!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése