2010. május 25., kedd

Májusi képek

Mai helyzetjelentés. Májusi virágzó évelők. Nőszirom, a fehér a molyhos madárhúr és bimbózó ribizlivirág.


Elkészült a szalonnasütő rész. A kép csal. A kövek sötétszürkék. Simán beállítottuk a földbe. A "körző" egy hullahopp karika volt.
Kigazoltam a kövirózsákat. Ízelítő.


Nyílik a tűzliliom.

Kinézek a konyhaablakon, ezt látom. :-))
Sok virágzót. A székek elég összevissza vannak. Mint általában. A szőlőt nagyon kéne permetezni. Idén még nem volt. Nemsokára nyílik. A gomba meg szaporodik. :-(

Hullámos ágyás.
Áprilisban még a páfrányokból, meg az árnyékliliomokból se sok látszott, pedig itt voltak.
Most ilyenek. A kép jobb csücskében van a hunyor. Ilyen most. Szerintem pofás. A beültetett vizifukszia meg remélem innentől ontja a virágokat fagyokig. Ez a terv. :-)

A kis bukszusok előtt csináltam egy biztonsági sávot. Most jó darabig nem kell itt semmit csinálni.

Következő csinálnivaló az utcai előkertben lesz. Az elnyílt aranyesőt kell leginkább megrendszabályozni. És ahogy néztem, nem lesz sárgabarack idén. Pedig amikor virágzott szép idő volt. :-( Naspolya viszont lesz.

2010. május 13., csütörtök

Májusi eső...

aranyat ér. Most épp zuhog.
Túl vagyunk a szőlő hajtásválogatáson. A fű nő. A pünkösdirózsák kinyíltak, meg nagy kedvencem, a molyhos madárhúr. Sok virág van a naspolyán is. Tavaly annyi dolgunk volt vele, hogy leszedtük a naspolyát. Idén? Kb. ugyanerre számítok. Se metszeni, se permetezni nem kell, jól is néz ki és terem. Kell ennél több? :-)
Megjelentek a levéltetűk. Szeretik ezt a nedves időt. Őrült nagy melegek nem voltak eddig, (mondjuk nekem még nem is hiányzik.) Esik eleget, úgyhogy a friss ültetéseket sem kell locsolni. Képek később. Szeretem a májust. Ki nem?

2010. május 10., hétfő

Aranyeső hűlt helye

A bejáratnál volt egy nagy aranyeső. Eltakarta a postaládát, a labdarózsát, meg az utcán is van egy, úgyhogy még ősszel elhatároztam elvirágzás után kibányásszuk. Szellősebb lesz nélküle. Nővérem mondta hogy vegyünk előtte egy erős ásót, ne az enyémet törjük el. Hallgattam rá, vettem egy kovácsoltvasat. Jó nehéz volt. Férjem vágta, fűrészelte, meg ásta. Elég nagy munka volt kiszedni.

A gyökeres rész egy részét beállítottam vizes vödörbe, barátnőmnek kelleni fog.
A helyén árnyékliliomok lesznek a kertből áttelepítve. Kicsi ott a hely, azért is nem fért el az öreg bokor.
Egy Verás kép. Május 1-én így indultunk majálisozni.

2010. május 6., csütörtök

Május

Erre vártunk November óta. Az egyik legszebb hónap a kertben, meg az évben is. Szegény, sötét, hideg novembernek pont az ellenkezője. :-)
Megint sokkal több minden történt mint amit blogolással követni tudok, de azért próbálkozom. :-)
Most úgyis annyi eső esett, hogy csinálni nem nagyon van mit, úgyhogy fényképeztem, meg rizsázok is.

Nyílik az orgona, meg a labdarózsa. Csináltam vele az évben bármit is? Nem. Hazudtam. Szedtem belőle anyák napjára! :-)
Ilyen most a hullámos ágyás. Április elején még olyan kopaszka volt.
Ültetek még bele 3 db fehér vízifuksziát, más néven pistikevirágot. Már meg is vettem a piacon. 100Ft/darab. Fagyokig fog nyílni. Ha elnyílt az orgona kicsit meg kell rendszabályozni, vagyis próbálom visszábbszorítani, a neki kijelölt területre, mielőtt átveszi az uralmat a gyengébb növényeken.

Elkezdték a nőszirmok is. Van két másik színem, de azok később nyílnak és nem is ide vannak ültetve. Azok még csak bimbósak.
A fű nő, mintha húznák. Szerintem idén már 4-szerre van nyírva. Hét elején mondta a rádió hogy esők lesznek, úgyhogy férjem kedden lenyírta. És milyen jól tette! Azóta csak tovább nőtt volna, meg elfekszik, stb. Úgyhogy most szép. Vállon veregethetjük magunkat, milyen okosak voltunk. Péntekre szalonnasütést tervezünk, ha jó idő lesz.

Ide kerültek az árvácskák, amit múltkor mutattam. Anyukám bejárati lépcsője. A fémkosár egy használtpiacozási zsákmány. A fehér kövek utazási emlékek. Talán Erdélyből hozta anyukám, lehet máshonnan. Jól látszik mellette a szép madár minta. Nyáron itt forróság van, akkor kövirózsák mennek majd bele. Amíg szép az árvácska, maradnak.