2010. március 23., kedd

Hétvége.... leanderek, szőlő

Mit végeztünk még a hétvégén? Elég sokat. Túl vagyunk a szőlőmetszésen, meg az almafákon.

Kihoztuk az alagsorból a leandereket, angyaltrombitát. 2 okból is. Lomtalanítás lesz a héten, jó lenne ha közlekedni is tudnánk odalent. Kitört a meleg, 15 fok van. Minek senyvedjenek tovább a sötétben? Meglepően jól teleltek.
Én legalábbis eléggé meglepődtem rajta. 2 az alagsorban van, viszonylag meleg, de sötét helyen. Na, ez tipikusan nem az, ami jó lenne nekik.
A fehér, szimpla virágú világosan, de hidegben, az üveges bejáratnál volt. Elvileg ez lenne az optimális nekik. Gyakorlatilag azonos állapotban vannak. Ami tök jó. :-) Az igaz, hogy az alagsoriakat szinte alig locsoltam. Féltem is tőle, hogy kiszárasztom őket. Úgy tűnik nem száradtak ki mégsem. Most hogy kikerültek, majd kapnak már rendesen vizet. Majd figyelem az időjárás-előrejelzést, de remélem, visszacipelni nem kell már őket.
Ők voltak a mini-télikertemben, ami a bejárat. Leander, szétültetett szerelem-virág, golgotavirág. A szombat meglepetése férjem volt. Délután megcsinálta a szőlőmetszést. Még a drótokat is lecserélte, mert már nagyon rozsdásak, meg összevisszák voltak. Ebben az a meglepetés, hogy 4 éve lakunk itt, az első két évben az volt a hozzáállás, hogy nem ért hozzá, nem is csinálja, én szeretek kertészkedni, akkor csináljam. Tavaly már együtt metszettünk, meg a nyári munkákba is besegített. Idén meg... Megcsinálta egy délután alatt, még a levágott vesszőket is összevágta. Ezeket majd szalonnasütéskor apránként elégetjük. Komposztba nem mehet, kidobni sajnálom. Ezalatt én őriztem Verát a lakásban.
Metszés után az egyik sor.

Meg a másik.
Összesen 8 tő van. Még anyósom ültette őket. Mind más fajta, és szépen sorjában érnek. Majd még mesélek róluk.
Az évelőágyással is matattam, hogy később majd ilyen legyen újra.

4 megjegyzés:

  1. Én is felhoztam a pincéből (hideg és sötét)az álló muskátlikat, az angyaltrombitát és a homokban tárolt golgotavirágot, de mindet a nappaliba vittem. Nekem mind erősen vissza van vágva (sötétben voltak). azt mondod már vihetem ki a trombitát és az eddig szobában lakott leander a teraszra?

    VálaszTörlés
  2. Felénk most nappal +15 fok, éjjel meg +6 fok körül van. Úgyhogy jobb helyük van kint. Az angyaltrombitát még nem feltétlenül kellett volna kihozni, de nagyon útban volt. Attól is függ mennyire nagyok. Fagy esetén milyen gyorsan lehet őket visszamenekíteni? Nálunk bent semmi esetre sem férnének el.

    VálaszTörlés
  3. Ja de jó akkor már én is kipakolhatom a leánederem és az avokádómat is ugye? :-) Szerinted a dáliát el lehet már ültetni vagy még várni kell vele?

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a dáliát még nem kell elültetni. Elég hideg még a föld. Nekem sajnos nincs.

    VálaszTörlés